Kattens historie: fra vildkat til huskat

25. marts 2021

Der lever cirka 650.000 registrerede katte i Danmark. Det svarer til at cirka hver 8. dansker har en kat i sit hjem.

Vi danskere er altså vilde med katte, og mængden af katte i Danmark er også steget over den seneste årrække. Faktisk er mængden af maine coon katte i Danmark steget til godt og vel det dobbelte på de seneste 50 år. I denne artikel går vi går vi bagom kattens historie, og kigger på kattens domesticering i husholdningerne og dens udvikling fra vildt dyr til nyttedyr og fra nyttedyr til kæledyr.

Huskatten stammer fra den afrikanske vildkat

Selvom der er nogen diskussion om, hvorvidt de mange forskellige katteracer stammer fra mutationer eller der er krydset vilde katteracer ind over den tamme kattelinje, så er der i videnskaben ingen tvivl om at alle katte stammer fra den afrikanske vildkat. Den afrikanske vildkat har du måske hørt om i myter fra Egypten, men denne kats historie går endnu længere tilbage.

Kattene kom ind i hjemmet

Starten på katte som husdyr, eller nyttedyr, der havde et reelt formål ved at være i husholdningen, var den afrikanske vildkats evne til at jage mus og rotter. For 8000 år siden begyndte overgangen fra jæger- og samler samfundet til landbrugssamfundet. Selvom det var godt at man blev mindre afhængig af at samle mad, fordi man kunne opbevare det over vinteren, fulgte der et problem med.

Dette problem var rotter og mus. De spiste af kornbeholdningen og gjorde det meget svært for datidens mennesker at overleve på deres høst. Her kommer den Afrikanske Vildkat ind i billedet, der ved det Døde Hav er fundet til at have en tæt forbindelse med menneskene. Det formodes at være her at man startede med at opdrage katten til at bo i hjemmet mod at den jagtede de mus og rotter der ville spise kornbeholdningen.

Katte som guder

Katten i Ægypten, der ofte var ramt af hungersnød, var ét af de bedste husdyr at eje. Dens rolle for mange familier har været så stor at den her blev afbilledet som en gud. Og det er her de mange statuer, myter og fortællinger om katte- og katteguder har sit afsæt. De var så glade for katten at den simpelthen blev tilbedt som en gud. Kattens store betydning og symbolik i dag, kommer med stor sandsynlighed fra den betydning den havde i det ægyptiske samfund for ca. 4000 år siden.

Fra nyttedyr til kæledyr

Hvordan kan det så være at kattene er gået fra at have så vigtig funktion som skadedyrsbekæmper, til i dag i de fleste hjem, blot at være der for at være godt selskab? Måske kan det have noget at gøre med at de blev tilbedt som guder den gang for lang tid siden. Mest af alt er det nok fordi at mennesker i dag har en højere levestandard og teknologi der gør at dens funktion er blevet mere eller mindre udfaset.

At frakende kattens status som nyttedyr ville dog være en anelse misvisende. Nok er det de færreste katte der jager mus og rotter, hvilket også sjældent er formålet. Men ligesom hundene siges at være menneskets bedste ven, der giver os selskab og sørger for at vi bliver luftet, lige så vel yder kattene os selskab.

Kattene er bofæller og legekammerater, og især for personer der bor for sig selv, kan katten være en pålidelig kammerat som man kan vende dagen med. Kæledyr giver liv til alle hjem, og selvom de ikke længere skal bruges til at holde kornlageret fri for mus, er der altså rigeligt med grunde til at de er populære i de danske hjem.