Frikaniner: Alt hvad du bør vide

1. december 2020

At have en frikanin er at fokusere på velfærd hos kælekaniner. Kaninen skal have rigelige muligheder for motion og stimulering i hverdagen.

Der er mange overvejelser, som er værd at gøre sig før man anskaffer sig en frikanin. Er du villig til at have den i dit liv mange år fremadrettet? Og kan du give den et godt og trygt hjem? Hvis du beslutter dig for, at en kanin er lige et kæledyr for dig. Så har du også mulighed for at adoptere en, for eksempel via dyreinternatet eller Den Blå Avis. På denne måde gør du en god gerning, og redder en kanin til at få et bedre liv.

Hvad er en frikanin?

På mange måder er det at have en kanin, det samme som et have en hund eller kat som kæledyr. Det er en udbredt misforståelse, at kaniner ikke kræver særlig meget pleje. Det er ikke nok, at blot stille den i et bur i en tom baghave. Den kræver omsorg og meget pleje.

Kaniner fungerer ikke optimalt i bure, men skal kunne gå frit rundt i enten dit hus eller lejlighed. Det er dog fortsat vigtigt, at de har deres egen base. Et sted hvor de kan få ro og slappe af, og trække sig væk hvis de pludselig bliver overstimuleret.

Hvis du vil give din frikanin det bedste liv, skal den også opleve at komme udenfor i din have, så den kan springe, grave, udforske og alt det som kaniner elsker. Kaniner i haven har det altid bedre, end kaniner i bur.

Det rette foder til din frikanin

Derudover er det også vigtigt, at kaninerne får det rigtige mad. Hø og græs skal udgøre minimum 80% af deres kost. Der findes lister, som viser, hvad der er godt at fodre din frikanin med. Eksempelvis elsker de alle former for salat samt en masse andre grøntsager. Der er det også vigtigt at være opmærksom på giftige madvarer for kaninen såsom kartofler, nødder, løg mm. Du kan finde udvidede lister på dette på internettet.

I naturen er grene en stor del af kaninens kost, hvor de har rig mulighed for at bruge deres tænder. Det kan både være grene fra frugttræer som æbletræer, pæretræer samt birk- og bøgetræer. Fodr dem med dette, og de vil absolut elske det.

En kanin har brug for selskab

En rigtig god idé er at anskaffe dig to kaniner, da de fungerer bedst sammen og kan socialisere sig. De laver mindre ballade, og har hinanden at holde sig selskab med. Samtidig bliver de mere modige og dermed også tammere, når de er to sammen. Én ting er dog særdeles vigtig, og det er at de har nok plads.

Selvom de har hinanden, er det også vigtigt, at de bliver underholdt gennem legetøj og aktiviteter. Det skal dække en række forskellige behov, såsom gravning, bidning, nysgerrighed, søgen efter mad og ikke mindst stimulering. Kaniner er intelligente dyr, og har brug for meget stimulering.

Knyt bånd til din kanin

Tiden du tilbringer sammen med din kanin, er særdeles vigtig. Det er vigtigt, at I knytter et tæt bånd og bliver gode venner. Men du skal også huske på, at det kræver en del tid. Kaniner elsker at blive kløet, som for eksempelvis ved ørerne, panden og nakken. Det er vigtigt at være rolig omkring din kanin, da den hurtigt kan blive skræmt af hurtige bevægelser og høje lyde.

Du kan gøre kaninen tam ved at tale meget og roligt til den, så den lærer din stemme at kende. Lokke kaninen hen til dig med mad og godbidder – og håndfodrer den gerne, så den bliver vant til dig. Læg dig eventuelt på gulvet, så du kommer ned i niveau med den. Så virker du nemlig ikke så stor og frygtindgydende overfor den lille kanin.

Anskaf dig en frikanin, og gør noget godt både for dig selv og den. Det er uden tvivl en god og trofast makker, som du vil have mange år fremadrettet.

Skrevet i samarbejde med Canem.dk