Hold øje med hvad din hund spiser i haven

29. november 2020

Bare rolig, du skal ikke holde øje med din hund hver gang du lukker den ud i haven, men der er nogle særlige tilfælde, hvor du bør holde et vågent øje med din hund i haven.

Hunde kan finde på at spise hvad som helst, også selvom det ikke er sundt for dem – Det gælder særligt unge hunde (Under et år gamle). Det kunne fx organisk plænegødning, som bestemt ikke er sundt for hunde at spise og i værste fald kan give dem fosforforgiftning.

Læs hvordan du forsvarligt introducerer din hund for nye haveprodukter og hvad du gør, hvis uheldet er ude.

Havegødning – en klassiker

De fleste hundeejere har fanget deres hund i enten at spise, eller rulle sig i afføring fra andre dyr. Det er langt fra unormalt og ikke noget du bør være bange for så længe den ikke har adgang til store mængder.

Her kommer organisk havegødning ind i billedet, som oftest består helt, eller delvist af omsat møg. Mange haveejere spreder hvert år mange kilo ud på både græsplænen og i havens blomsterbedene, hvilket er frit tilgængeligt for hunden indtil gødningen siver ned i jorden.

Når du bruger gødning i haven, bør du holde øje med din hunds adfærd de første 3-4 gange du lukker den ud i haven. Fanger du den i at spise af gødningen er du nødt til at være hurtig over den, og skærpe din overvågning.
Du skal desuden være opmærksom på at du ikke har organisk gødning liggende i en tilgængelig pose i fx en åben garage, hvor hunden nemt kan få fat i den. Ligesom med småbørn, så skal du placere gødning og lignende produkter uden for din hunds rækkevidde.

Kakao flis – En ny tendens

Du er muligvis ikke bekendt med kakao flis, men det er en ny type flis til havens bede, som er lavet af skallerne af kakaobønner. Der er mange fordele ved at bruge kakaoflis frem for almindelig flis, men dem vil jeg ikke komme ind på her.

Du kan læse meget mere om kakao flis her.

Det er ikke en myte at hunde ikke kan tåle chokolade og kakao, men den mængde chokolade som mange har liggende rundt omkring i sit hjem er sjældent nok til at være fatalt for en almindelig størrelse hund.

Fylder man sine blomsterbede med kakaoskaller, så er der lige pludselig uanede mængder for hunden at æde løs af, så man skal altså passe på.

Nogle hundeejere lader deres hund få et stykke chokolade i ny og næ, hvilket formentlig ikke er et problem udover, at de nu har givet deres hund smag for chokolade. Det er et stort problem, hvis man gerne vil bruge kakao flis i sin have.

Kakao flis lugter meget af chokolade/kakao og hvis ens hund forbinder duften med noget spiseligt, så kan det være utrolig farligt at lukke sin hund ud i haven. Derfor skal du holde øje et vågent øje med din hund, hvis du bruger kakaoflis i din have.

Har din hund spist noget giftigt, skal du søge lægehjælp

Hvis din hund virker syg, så er det vigtig at du hurtigst muligt tager til dyrlægen. Udover generel mistrivsel så skal du holde øje med disse symptomer:

  • Unormal uro og savlen
  • Sløvhed
  • Hunden har kramper og kaster op
  • Meget hurtigt vejrtrækning